Suomen GLOBE-ohjelman kotisivut
etusivu Globe projektit yhteystiedot koulut linkkejä työohjeita ota yhteyttä

GLOBE-lukuvuoden avajaiset USA:n suurlähetystössä

Kansainvälinen ympäristökasvatushanke Globe on uudistunut. Katsaus projektin tuoreisiin suunnitelmiin saatiin maanantaina 30.9.2013, kun Globe-lukuvuoden aloitusta vietettiin komeasti USA:n suurlähetystössä. Mukana oli runsaslukuinen joukko sekä vanhoja että uusia Globesta innostuneita opettajia.

 

Opetushallituksen edustajat opetusneuvos Lea Houtsonen ja opetusneuvos Paula Mattila korostivat avauspuheenvuoroissaan kahta seikkaa, jotka ovat keskeisiä myös tulevien OPS-uudistusten kannalta: Opetukseen tulee tuoda konkreettisia tilanteita, joissa oppiaineet integroituvat monitieteelliseksi kokonaisuudeksi, ja lisäksi on pyrittävä lisäämään opetuksen kansainvälisyyttä. Nämä molemmat tavoitteet sisältyvät Globen perusajatukseen.


Suomessa Globe-työn uranuurtajina ja innostajina ovat toimineet biologian ja maantieteen lehtori Markku Tossavainen Palokan koulusta sekä biologian ja maantieteen lehtori Liisa Virta Utajärven koulusta. He esittelivät suurlähetystössä Globe-toiminnan monia mahdollisuuksia ja näyttivät mittausaineistojaan vuosien varrelta. Viron aktiivisesta Globe-toiminnasta puolestaan kertoivat opettajat Tiiu Ehrenpreis ja Katri Mirski. Globen lähitulevaisuuden toimintaa valottivat Suomen maakoordinaattori Taina Ruuskanen HY:n Fysiikan laitoksen Ilmakehätieteiden osastolta sekä fysiikan ja kemian lehtori Taina Makkonen ja biologian ja maantieteen lehtori Sirkka Staff Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulusta.

 

Ilmatieteenlaitoksen vanhempi tutkija Achim Drebs kertoi yleisölle lumitutkimuksesta, jonka jälkeen halukkaat rakensivat itselleen lumensyvyysmittarin vanhoista suksisauvoista. Globe-projektin tämän vuoden kansallinen mittauskampanja suuntautuu lumen syvyyden mittaamiseen, joka sopii monelle kouluasteelle eri oppiaineiden yhteyteen. Päivä huipentui suurlähettiläs Bruce Oreckin pitämään Innovation Centerin esittelykierrokseen ja puheeseen. Suurlähettilään viesti oli, että opettajat ovat ratkaisevassa asemassa tulevaisuuden rakentamisessa. Tiedon jakamisen ja käsittelyn lisäksi opettajien tärkein tehtävä on suurlähettilään mukaan innostaminen: ”Aivojen lisäksi tarvitaan sydäntä”. Tilaisuuden päätti johtaja Pasi Sahlberg, joka toi oman tervehdyksensä CIMOsta.

 

 

 


 

 

 

 

kuvat: Yhdysvaltain suurlähetystö, Mirka McIntire